Grid Computing

Grid computing is het aan elkaar koppelen van computers om ze samen te laten werken. Grote berekeningen kunnen met behulp van Grid netwerken worden opgesplitst in kleinere taken die afzonderlijke computers uitrekeningen. Elke soort computer kan worden aangesloten op een Grid netwerk om zodoende rekenkracht te verlenen aan andere gebruikers van dit netwerk als er om gevraagd wordt. Computers van deze tijd hebben enorm veel rekenkracht terwijl het zelden volledig wordt gebruikt. Met Grid Computing kunnen gebruikers daarom deze overbodige rekenkracht gebruiken voor grotere berekeningen terwijl de gebruiker die zijn computer deelt er niks van merkt. Het soort computer wat op een Grid netwerk wordt aangesloten is onbelangrijk, het concept is ervoor gemaakt dat computers die zijn aangesloten elkaar kunnen ondersteunen wanneer hier behoefte voor is.

Het idee van Grid Computing is om grotere taken te kunnen opdelen om in minder tijd dezelfde taak te kunnen uitvoeren. Een ander groot voordeel van dit concept is, het efficiënter gebruik van hardware. Doordat de overbodige rekenkracht van computers wordt gebruikt door andere, wordt de hardware dus efficiënter gebruikt. Het mooie van Grid Computing is dat er geen behoefte is voor dure servers die dezelfde rekenkracht leveren als tientallen desktop computers. Bedrijven hoeven hierdoor niet te betalen voor de servers die dan mogelijk inefficiënt worden gebruikt maar voor het gebruik van het netwerk.

Voordelen:
- Hardware wordt beter benut; Energie kosten gaan omlaag
- Grote taken kunnen sneller uitgevoerd worden met goedkopere hardware
- De grote is ongelimiteerd; Het netwerk kan dus steeds beter en sneller worden

Nadelen:
- Veiligheid voor computers die zijn aangesloten moet wel kunnen worden gegarandeerd

Grid computing is vanwege de voordelen die het levert juist heel handig voor wetenschappelijke instellingen of data-groot-gebruikers. Vanwege de rekenkracht die het samen kan leveren is het heel handig om de zware berekeningen uit te voeren die bij deze gebruikers gevraagd worden. De techniek is daardoor misschien niet heel erg gevraagd maar de techniek is wel voor de groep die hier wel interesse in heeft erg handig.