Blade Servers

Een blade server is een server waarvan bepaalde onderdelen eruit zijn gehaald om zodoende energie en ruimte te besparen. Meerdere van deze computers samen vormen een blade server rack. De onderdelen als koeling, voeding en grafisch vermogen zijn hierbij weggelaten. Een blade server rack is een omhulsel die de voeding en koeling bied die vereist zijn voor de blade servers.

Het idee achter blade servers is een zo groot mogelijke opslag met zo min mogelijk hardware, ruimte en energie. Hierdoor is het concept milieuvriendelijker dan standaard servers die even veel hardware hebben als computers maar dan met meer opslag. De eerste versies van blade servers kregen al vorm rond 1970. De toepassing van dit concept was daarom revolutionair omdat behoorlijke bedragen geld bespaard kon worden voor bedrijven die servers nodig hadden. Tot op heden bestaat daarom het concept van de blade servers nog steeds, alleen is het nu weer vele malen efficiënter geworden dan de eerste versies.

Het grote nadeel aan een blade server is de kosten van het stroom gebruik. In de loop der jaren is het stroom gebruik van de servers niet schokwekkend meer geworden maar de kosten voor de koeling daarentegen wel. Voor datacenters van deze tijd gaat gemiddeld 40% van de kosten op aan energie verbruik. In het onderstaande plaatjes in een globaal beeld van het server gebruik tegen over de kosten voor de koeling.

Blade servers worden door veel bedrijven, instellingen, universiteiten, etc gebruikt. De techniek voor bulk-opslag is zeer gevraagd en dit een een ideale oplossing hiervoor. Vanwege de vraag naar deze techniek kan het veel geld opleveren voor de grote data-leveranciers.

external image NSF-Internet_map.jpg